Glasvezel

In netwerken voor data-, telecommunicatie en kabeltelevisie is glasvezel als transmissiemedium niet meer weg te denken. Glasvezel heeft een lage demping en kan daardoor grote afstanden overbruggen.

De hoge transportcapaciteit, de ongevoeligheid voor elektromagnetische straling en de bewezen betrouwbaarheid kenmerken glasvezel als het transportmedium van de toekomst. De onverstoorbare hightech glasvezel van amper één mensenhaar dun heeft een capaciteit zonder weerga en de mogelijkheid van tweerichtingsverkeer.

 

Glasvezel blazen

Onder luchtdruk worden één of meerdere geleidebuisjes door de hoofdleiding, een zogenaamde HDPE-buis, geblazen. Kilometers lang, tot het eindpunt bereikt is.

Zowel het aantal buisjes als de diameter kunnen variëren. Het maximum is 7 buisjes met een doorsnee van 10 mm of 10 buisjes met een doorsnee van 7 mm. Ook bijvoorbeeld vier bundels van ieder zes tubes kunnen in één keer worden geblazen. Het creëren van aftakkingen vormt geen enkel probleem. Onder luchtdruk kan in iedere tube glasvezelkabel worden ingeblazen. De diameter kan variëren van 1,8 tot 32 mm.